tiistai 18. elokuuta 2015

Köyhällä ei ole muuta kuin ylpeys

"Odota aina pahinta, pysy hiljaa ja sulaudu massaan. Sen minkä teet, tee hyvin ja vähänkin riittää. Köyhällä ei ole muuta kuin ylpeys." Näillä sanoin Maria opastaa tytärtään Saaraa elämän tielle. Pessimismi ja varovaisuus saattavat kuulua jokaisen arkeen ainakin hetkittäin, mutta tätä proggista on tehty vain ja ainoastaan suurella sydämellä ja intohimolla. Ei olla sulauduttu massaan eikä tyydytty vähään ja nyt, kun ensi-ilta ja ensimmäinen esitysviikko ovat pulkassa, voin todeta että me voidaan olla ylpeitä meistä ja tästä näytelmästä! 

Matka on ollut pitkä ja kivinen, evakkotilat ja porukan haaliminen samaan paikkaan samaan aikaan ovat tuoneet, ei aina niin maukkaatkaan, lisämausteensa tähän kesään. Oman arjen ja palkkatyön sovittaminen joskus hyvinkin intensiiviseen treenaamiseen on ollut uuvuttavaa ja aika ajoin jopa luovuttaminen on käynyt mielessä. Kunnes Marian motto, Köyhällä ei ole muuta kuin ylpeys, on palautunut mieleen ja olen jälleen puskenut läpi viikkojen päämääränä ensi-ilta ja ainutlaatuisen teatterikokemuksen tarjoaminen katsojille. Ylpeys ei antanut periksi luovuttaa. 

Marian rooli on ollut minulle sekä haastava että palkitseva. Tunneskaalaa käydään läpi laajasti, välillä hyvinkin nopein vaihdoin. Toisaalta Marian hahmo on hyvin lähellä minua itseäni, toisaalta me ollaan galaksien päässä toisistamme. Vaikken aina ymmärräkään Marian motiiveja ja tekoja, rakastan häntä valtavasti, sillä hän on opettanut minulle paljon myös minusta itsestäni. Lavalla ollessani nautin jokaisesta sekunnista jokaisella solullani, enkä vähiten loistavien vastanäyttelijöideni ansiosta. Meitä on seitsemän erilaista persoonaa, jotka tekevät seitsemän täysin erilaista roolia silti kuunnellen ja tukien toista. Kiitän mitä nöyrimmin näitä ihmisiä, sekä tietenkin ihanaa ohjaajamme Fanniinaa, joka mahdollisti tämän kaiken meille kaikille.

Usko, Maria ja Tapio-pappi.

Lopetan Marian sanoihin: "Jos ny meinaat sen tehrä ni tee sit hyvi." Ja niinhän me tehtiin.

Pst!! Niille, jotka eivät tätä ylpeyden aihetta ole vielä nähneet, esitykset jatkuvat 11.9. asti joten vielä on aikaa tulla vaikuttumaan. ;)

-Emmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti