tiistai 25. elokuuta 2015

Leikissä ei voi epäonnistua



"Yrititkö? Epäonnistuitko? Ei väliä. Yritä uudestaan. Epäonnistu paremmin." 
-Samuel Beckett-

Esiintyminen on kaksijakoista hommaa. Vaikka se yleensä on ihan mukavaa hommaa – monet hakeutuvat näyttämölle yhä uudestaan – , tuo se mukanaan myös kaikenlaisia negatiivisia tuntemuksia. Monet kokeneetkin jännittävät esitystilannetta niin, että siitä on vaikea nauttia. Toiset taas ovat oman tekemisensä suhteen loputtoman kriittisiä.

Yksityiskohta: Kostin ja Uskon paini.

Näyttelijä on tekemiseensä harvoin täysin tyytyväinen. Vaikka esityksessä ei tapahtuisikaan mitään selkeää mokaa, saattaa näyttelijällä silti olla olo, että voisi suoriutua vielä paljon paremmin. Muutama yksittäinen hetki, jossa ajoitus poikkeaa puoli sekuntia harjoitellusta, tai jokin lause, joka kuulostaa erilaiselta, jokin katse tai kääntyminen...

Yksityiskohtien paljoudessa on niin paljon asioita, joita voi varioida ilman, että yhden esityksen näkevä katsoja huomaa mitään. Jos näkee kaksi, pienet yksityiskohdat voivat vaihdella paljonkin.

Alkuun sijoittamani Beckett-sitaatti on nykyään tunnettu tsemppilausahdus. Esimerkiksi sveitsiläinen tennistähti Stan Wawrinka on tatuoittanut sen vasempaan käsivarteensa. Beckettin synkkään kirjalijakuvaan se sopii huonosti, ja onkin napattu täysin irti kontekstistaan. Lähes käsittämättömästä novellista ”Worstward Ho” irralleen napattu lause toimii kuitenkin hyvänä alustuksena tässä.


Beckett leikki sanoilla koko elämänsä. Samoin teatteri kannattaa pitää leikkinä, vaikka se välillä vakavaa onkin. Vaikka asiat onkin sovittu etukäteen, teatterissa ne tapahtuvat juuri nyt. Vaikka tilannetta on harjoiteltu kymmeniä kertoja, sen tulisi näyttää ainutkertaiselta ja yllätykselliseltä maksavan katsojan silmissä. Leikki tuo tekemiseen tarvittavan ilon. Iloton leikki on tylsää, eikä enää leikkiä ollenkaan. Jatkuvasti samoilla äänenpainoilla näytellessä tilanteesta voi kadota sekä aitous että merkitys.

Leikissä epäonnistuminen on sallittua. Teatteri on usein sitä mielenkiintoisempaa, mitä lähempänä epäonnistumisen uhka on. Silloin onnistuminenkin on jaettua ja tuottaa iloa kaikille. Fail better!

- Aksu / "Kosti"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti